Nieuwsbrief september 2017

 
 

Nieuwsbrief ANNA Yoga, September 2017
• • • •
Yoga is het doorbreken van de vereenzelviging met lijden. 
(Bhagavad Gieta VI-23)

Een nieuw seizoen met yoga beginnen is je weer opnieuw afvragen wat yoga ten diepste betekent. Er zijn twee begrippen die daarvoor van belang zijn; vereenzelviging en vereniging. Overal zul je lezen dat het woordje yoga ‘verenigen, samenbrengen’ betekent. Over wat er dan verenigd dient te worden wordt nog wel eens onzin geschreven.

Een oude definitie luidt; Yoga is het doorbreken van de vereenzelviging met het lijden. Dat lijkt misschien een vreemde omschrijving. Er is immers niemand die graag wil lijden. En toch lijden we bijna allemaal. Het drukt zich uit in talloze kwalen als angst, hyperventilatie, slapeloosheid, knagende twijfel, kleine en grote aandoeningen, neuro-fysieke klachten en bovenop dat alles het denken dat geen moment stil is. 

Niemand wil dit lijden, maar toch zijn we, zonder het goed te beseffen, wel gehecht aan de oorzaken van ons eigen lijden. Lichaam en geest zijn wonderbaarlijke instrumenten om de werkelijkheid van deze prachtige schepping te ervaren. Je ermee identificeren is je verliezen in angst en begeerte, woede, wrok en verdriet. Het gevoel te moeten overleven in een wereld die uiterst veranderlijk en vergankelijk is.

Het lichaam is de lamp, de persoonlijkheid is als de lampekap. De adem is als de electriciteit. Yoga is er voor zorgen dat de instrumenten goed afgesteld zijn zodat er geen kortsluiting ontstaat. Dan komt het besef dat de lamp er enkel is om het Licht dat je bent te kunnen laten stralen. Yoga is dus de vereenzelviging met het instrument verbreken en je weer verenigen met dat wat je in wezen bent; een centrum dat vol van licht en bewustzijn is.

Yoga festival Arnhem
Zaterdag 9 september is ANNA yoga aanwezig op het Yoga festival Arnhem dat wordt gehouden in Schaarsbergen. Om 10.30 - 11.20u geeft Michiel een uiteenzetting over Karma, Bhakti en Gnaaya yoga. Bij mooi weer geeft Michiel van 14.00 - 14.50u  buiten op het veld ook een workshop kriya yoga. Van 14.30 – 15.20u geeft Janneke een kiertan les. Je kunt van tevoren plaatsen reserveren via de website van het festival (www.yogafestivalarnhem.nl). Je kunt ook gewoon naar het festival komen en ter plaatse een kaartje kopen als je een workshop of les wil volgen. Kosten zijn dan €10. Kom je ook keven bij onze kraam kijken? Lees meer

Leren mediteren 

18 september start de cursus leren mediteren met een mantra. Op 8 maandagavonden leer je van Janneke de techniek en werking van mantra meditatie. In onze maatschappij is het heel erg nodig om in elk geval te beginnen met stil zitten. Dit stil zitten is niet makkelijk, want we worden steeds afgeleid door onze gedachten en gevoelens. Mantra japa is heel eenvoudig en effectief. Een stevige stap in de richting van het zelf dagelijks mediteren. We zitten in de cursusruimte beneden en de cursus is van 19.00 - 20.15u. Data: 18 sept, 25 sept, 9 okt, 23 okt, 6 nov, 20 nov, 4 dec, 18 dec. Er zijn nog plaatsen vrij.  Lees meer 

 

En verder dit najaar:

  • 4 oktober start Kinderyoga met Jenny Lees meer
  • 8 oktober Satsang met kids Lees meer
  • 16 t/m 21 oktober Herfstvakantie, geen les Lees meer
  • 3 november 20.15u  themales met Michiel rondom Allerzielen (leven en sterven). Lees meer
  • 17 t/m 19 november retraite in Loenen, aanmelden kan nu Lees meer


Scrol door de agenda voor alle activiteiten van ANNA Yoga

ANNA Yoga 
Kastanjelaan 33  •  6828 GJ Arnhem  •  T  026 443 14 13