Ruim 40 jaar geleden kwam yoga op mijn pad. De eerste 2 jaar volgde ik in Leiden les bij Zita. Zij was een fenomeen en heeft destijds talloos veel mensen geïnspireerd en begeleid op de yogaweg. Toen ik verhuisde naar Amsterdam betekende dat het einde van de wekelijkse lessen bij haar.
Ik vond het doodeng om mijn yogamoeder alweer los te moeten laten, maar ook besefte ik dat het een gelegenheid was om meer op eigen benen te gaan staan. Ik legde voor mijzelf een stille gelofte af om nu zelf dagelijks te gaan oefenen en tijd te nemen op de mat, hoeveel moeite mij dat ook zou kosten.
In het Amsterdam van de jaren 80 was er een roemrucht macrobiotisch bedrijf genaamd Manna. Ik kwam er te werken in één van de winkels die er waren verspreid over de stad. Het was een enerverende en leerzame tijd. Net als de yoga verkeerde ook de natuurvoeding destijds in een experimenteel stadium. Als ik ’s avonds thuiskwam van de winkel was er niet veel puf meer om nog de mat op te gaan en mij in allerlei houdingen te begeven. Ik kon nog net de moed opbrengen te gaan liggen en te beginnen met één van de eenvoudigste oefeningen: pavanmuktaasana, de houding waarbij je één knie naar de borst brengt en er dan de handen omheen vouwt. Een torsie was eigenlijk ook wel prettig en kwam er meestal achteraan. Ook eenvoudige omgekeerde houdingen waren goed te doen en hadden een weldadig effect. Dan kwam er nog even de brughouding achteraan en voor ik het wist was er ruim een half uur verstreken en voelde ik mij een stuk lichter, zuiverder, nieuwer, stiller en meer wakker en ontspannen. Bijna ongemerkt kwamen er in de loop van de tijd variaties bij, werden uitbreidingen toegevoegd, nam de duur toe en maakte ik mij yoga eigen zonder iets of iemand na te volgen.
Vanuit deze nostalgische herinnering wil ik je deze serie oefeningen op de rug aanbieden. Ze is heel goed te doen als je moe, futloos, lusteloos of rusteloos bent. Het is geen work-out, geen inspanning en toch zul je na een half uurtje een ander mens zijn! Als je al wat langer op les komt zal de serie je geen grote verrassingen bezorgen. De opname is vooral bedoelt als wegwijzer. Kijk goed waar de pijlen heen wijzen, lees goed wat de bestemming van je reis is en ga dan zelf op pad!
Een waarlijk goede leraar is de leraar die zichzelf overbodig maakt. In de Bhagavad Gita staat een prachtig vers over de (spirituele) leraar: “Als het inzicht is gekomen is de leraar van evenveel nut als een waterput na een overstroming”.
Met die intentie willen we je de komende weken graag zo nu en dan een kort oefenschema aanbieden. Maak je deze series eigen, volg ze niet klakkeloos na, maar volg bovenal je eigen intuïtie en inspiratie. Het geheim is: oefen met regelmaat maar zonder te overdrijven. Besef, in alle omstandigheden zijn wij tenslotte onze eigen leraar!