Tevredenheid

Tevredenheid is het thema van de maand februari 2021

Tevredenheid-Santosha

Santosha is tevreden zijn met wie of wat je bent en wat je hebt. Tevreden zijn wil zeggen dat je niets extra’s nodig hebt om gelukkig te zijn. Het belangrijkste daarin is om je persoonlijke situatie te aanvaarden.

Tevredenheid is het gevoel dat je genoeg bent en genoeg hebt. De eenvoudige geschenken van het leven, vriendschap, een mooi boek, een lach, een moment van schoonheid, de natuur, een warm kop thee op een koude dag.
Het betekent dat je je innerlijke tevredenheid niet moet laten afhangen van de uiterlijke omstandigheden, en dat je het leven accepteert in deze situatie. Het is zonde om te wachten met tevredenheid totdat je alles in je leven hebt zoals je het zou willen. Want als mens willen we nu eenmaal altijd meer (en meer, en meer…).

Als je tevreden bent ben je vrij van de trekkracht van hebzucht en verlangen.

Tevredenheid en geluk komen van binnenuit en kunnen niet ontstaan door de buitenwereld. Langdurig geluk kun je niet van anderen, van status of van spullen krijgen.

Santosha is iets wat je alleen jezelf kunt geven. Wees tevreden met wat je nu hebt, want dat is het enige wat er nu echt is. Sta je jezelf toe om voldoening te voelen bij wat er is, en weet dat je genoeg hebt en dat je genoeg bent.  Je vertrouwt erop dat het leven in je behoeften voorziet op het moment dat je ze nodig hebt.

Er is geen einde aan verlangen. Tevredenheid is soms de beste manier om gelukkig te zijn” Swami Sivananda